Βελονισμος και υπογονιμότητα
Σύμφωνα με εργασίες οι οποίες έχουν λάβει χώρα στον Δυτικό ιατρικό κόσμο, η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στη βελτίωση της γυναικείας υπογονιμότητας στηρίζεται κυρίως στη δράση του στο νευρικό / ενδοκρινικό σύστημα, ρυθμίζοντας και εξισορροπώντας το ορμονικό σύστημα καθώς επίσης και μειώνοντας το stress.
Στόχοι της θεραπείας βελονισμού είναι:
η ρύθμιση της λειτουργίας του άξονα υποθάλαμος – υπόφυση – ωοθήκες αλλά και του άξονα υποθάλαμος – υπόφυση – επινεφρίδια προκαλώντας αντίστοιχη ρύθμιση των ορμονών και αγχόλυση
η βελτίωση της διαδικασίας της ωορρηξίας (παραγωγή ωαρίων) Επιπρόσθετα, υπάρχουν αναφορές στην αντρική υπογονιμότητα εξετάζοντας τη δράση του βελονισμού στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και γενικότερα στην ποιότητα του σπέρματος μέσω της ρύθμισης του νευρο – ανοσο – ενδοκρινικού συστήματος.
Η αύξηση της γονιμότητας που επέρχεται μέσα από τον ιατρικό βελονισμό συνδέεται πρωτίστως με τη διέγερση νευρώνων, η οποία προκαλείται μέσα από την εισαγωγή βελόνων στα κατάλληλα σημεία βελονισμού. Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται αυξημένη αγγειοδιαστολή, αυξάνεται δηλαδή η αιμάτωση στη μήτρα και τις ωοθήκες.
Πολύ σημαντική είναι η εξισορρόπηση των ορμονών και ενδορφινών, με αποτέλεσμα την θετική επίδραση της μεθόδου στην ψυχολογία και τη σωματική ισορροπία της γυναίκας.
Ο βελονισμός, ως μέθοδος της ολιστικής ιατρικής, συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες θεραπείες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την αύξηση των πιθανοτήτων σύλληψης, με πολλές έρευνες και μελέτες που αποδεικνύουν την θετική του δράση στην υπογονιμότητα.
Τα τελευταία χρόνια τα κέντρα υπογονιμότητας στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να ακολουθούν την τάση που επικρατεί στο εξωτερικό εδώ και καιρό, χρησιμοποιώντας συνδυαστικά τον βελονισμό με την εξωσωματική